Правильне харчування – перший ключ до здоров’я. Ще давньогрецький фiлософ Сократ казав: «Ми живемо не для того, щоб їсти, а їмо для того, щоб жити». Зважаючи на це, депутатський корпус Херсонської обласної ради, який на початку своєї каденції поставив собі за мету – покращити здоров’я жителів Херсонщини, тримає на постійному контролі питання харчування в обласних комунальних закладах.
Управління розвитку об’єктів спільної власності територіальних громад області виконавчого апарату Херсонської обласної ради систематично проводить не лише аналіз ефективності використання бюджетних коштів, але й контролює відповідність меню затвердженим нормам харчування та якість продуктів.
Саме про це і йшла сьогодні мова з новопризначеним керівним складом Херсонської загальноосвітньої школи-інтернат I-III ступенів ім. Т. Г. Шевченка Херсонської обласної ради. Оскільки з 1 червня 2018 року офіційно гімназія є закладом спеціалізованої освіти спортивного та мистецького профілів, то і меню вихованців спортивного профілю повинно бути складено з врахуванням норм харчування у закладах спеціалізованої освіти спортивного профілю із специфічними умовами навчання.
Заступник начальника управління розвитку об’єктів спільної власності територіальних громад області Ірина Литвинова звернула увагу на те, що в раціоні харчування вихованців зовсім відсутні соки і це при тому, що в наявності вони є – залишок на сьогоднішній день становить понад 900 літрів.
Окрім соків, у закладі відсутній житній хліб, обов’язкова добова норма якого становить 150-200 гр, а також систематично не виконується добова норма овочів (500 гр на дитину в залежності від групи без врахування їх в перших стравах). За останній місяць в закладі овочі включалися до раціону лише один раз на добу (на вечерю) і , як правило, це лише два види овочів: або ікра кабачкова або буряк тушкований. Так, у лютому надавались: 25 та 26 – ікра кабачкова (80-100 гр), 27 – буряк тушкований (80-100 гр), 28 – запіканка із капусти (150-180 гр); у березні: 01 – буряк тушкований (80-100 гр), 02 – ікра кабачкова (80-100 гр), 03 – буряк тушкований (80-100 гр), 04 і 05 – відсутні овочі, 06 – буряк тушкований (80-100 гр), 07 – відсутні, 08 – буряк тушкований (80-100 гр).
У той же час, добова норма кондитерських виробів досягає до 220 гр (в залежності від вікових груп). Аналіз меню свідчить, що середня норма кондитерських виробів становить від 40 до 180 гр та представлена лише одним видом печива та здібною булочкою з творогом. Какао з молоком замінено на чай чорний, а такі кисло-молочні продукти, як кефір та йогурт, взагалі відсутні в раціоні.
«У вас такий заклад, де постійно живуть діти із малозабезпечених родин. Ви зобов’язані забезпечити їх усім необхідним, і, в першу чергу, повноцінним харчуванням. До того ж, у профілі вашого закладу зроблено акцент на спорт, а виховати спортсменів без повноцінного харчування просто неможливо», – наголосив начальник управління розвитку об’єктів спільної власності територіальних громад області Артур Овсепян та зобов’язав керівництво закладу виконати ряд завдань.
У першу чергу, в тижневий термін провести внутрішнє службове розслідування щодо неякісного харчування вихованців закладу. Результати перевірки направити до управління. За цей же час, керівництво школи-інтернату повинне: привести у відповідність до діючих норм меню, переглянути склад раціону вихованців закладу та налагодити ефективне використання коштів на харчування. Окрім цього, підготувати офіційні документи на Херсонську обласну раду та профільний департамент облдержадміністрації щодо надання додаткового фінансування на харчування.
Відзначимо, відповідна робота проводиться управлінням по всіх закладах, що входять до комунальної власності Херсонської обласної ради.